Copyright © 2012 Gremi d'editorials de música de Catalunya.

Política de privacitat
Amb la col·laboració de:

logo1 logo3 logo3

El TJUE declara il·legal el sistema de còpia privada espanyol

14/06/2016 - GEMC
Entitats de gestió col·lectiva de drets d’autor en demanaven l’anul·lació des de l’any 2013

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat il·legal el sistema de còpia privada de l’Estat Espanyol. Ho ha anunciat a través de la seva web amb la publicació de la sentència, on s’especifica que la Directiva sobre drets d’autor s’oposa al sistema de finançament pressupostari de la còpia privada.

El TJUE argumenta que sistema actual no assegura que el cost de la compensació equitativa sigui suportat, en últim terme, pels usuaris de còpies privades. Des de l’any 2012, la compensació equitativa per còpia privada a Espanya se sufraga a través dels Pressupostos Generals de l’Estat, substituint l’antic cànon digital. L’any 2013, diverses entitats de gestió col·lectiva de drets d’autor van sol·licitar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea que anul·lés la normativa espanyola.

La sentència observa que, en el cas espanyol, l’excepció de còpia privada s’ha concebut en benefici exclusiu de les persones físiques, que tenen la capacitat d’efectuar reproduccions d’obres sense finalitats comercials. Aquestes persones causen prejudici als titulars de drets, a qui, en principi, estan obligades a compensar de manera equitativa. Les persones jurídiques, en canvi, queden excloses del dret d’acollir-se a aquesta excepció i la norma vigent les eximeix de pagar aquesta compensació. El TJUE considera que el càrrec de la compensació als Pressupostos Generals acaba repercutint sobre les persones físiques i jurídiques, indistintament.

Malgrat que altres països membres també financen l’excepció de còpia privada mitjançant els Pressupostos Generals, el Tribunal de Justícia no s’hi mostra contrari. Així serà mentre es garanteixi el pagament d’una compensació equitativa a favor dels titulars dels drets, i les seves modalitats també garanteixin la seva percepció efectiva.