Copyright © 2012 Gremi d'editorials de música de Catalunya.

Dades oficials i Política de privacitat
Amb la col·laboració de:

logo1 logo3 logo3

Actes d'aniversari de Manuel Blancafort

07/04/2023
Com a colofó de la celebració del 125è aniversari del naixement de Manuel Blancafort (1897-1987), els passats dies 26 i 27 de gener van celebrar-se dos importants actes de commemoració d'un dels més importants compositors del cànon del patrimoni musical i que bona part de la seva obra pot trobar-se editada a Editorial Boileau. Així, el dijous 26, la Biblioteca de Catalunya va acollir l'acte La càpsula del temps que va ser concebut com un diàleg intergeneracional entre les Humoresques del compositor de La Garriga, localitzades en uns rotlles de piano pel musicòleg Jordi Roquer, amb els encàrrecs, realitzats i impulsats per la Fundació Manuel Blancafort, als compositors Carles Marigó (1986), Montserrat Lladó (1987), Joan Magrané (1988), Marc Migó (1993), Helena Cánovas (1994) i Clàudia Baulies (1994). Ja sigui en forma d'apunt o d'idea, les sis proto-obres seran custodiades per la Biblioteca de Catalunya amb el compromís que d'aquí cinquanta anys sigui recollides per nous compositors.
 
L'endemà mateix, al Petit Palau del Palau de la Música Catalana, va celebrar-se un concert-homenatge al compositor. De la mà del pianista Miquel Villalba, aquest va dirigir una formació instrumental formada per Pau Llopis (contrabaix), Aleix Vaqué (flauta), Daniel Souto (oboè), Abel Batlles (clarinet), Maria José Rielo (fagot) i els membres del Quartet Gerhard (Lluís Castán, Judit Bardolet, Miquel Jordà, Jesús Miralles) on es van poder escoltar obres pianístiques, per a duo de violí i piano a més del Quartet en Do (1948) i la Sonatina antiga (1967). Aquesta darrera va ser una estrena a Barcelona en la seva versió instrumental (quintet de corda, quartet de vent i piano) que s'havia estrenat, però, al Festival de la SIMC de Barcelona de 1936 en la seva versió per a piano i que l'Orquestra de RTVE, sota la direcció d'Albert Blancafort, havia estrenat a Madrid el 1967.
 
Nascut a La Garriga, el 12 d'agost de 1897 i mort a Barcelona, el 8 de gener de 1987, Manuel Blancafort va iniciar els estudis musicals amb el seu pare, aficionat a la música i fundador de l’empresa de rotlles de pianola Victoria de la Garriga, a més de fer-ho també amb Joan Lamote de Grignon. En les dècades de 1910 i de 1920 va exercir de transcriptor de rotlles a la fàbrica familiar. Aquest entorn i l'amistat amb Frederic Mompou l'encaminaren a la composició. És considerat un dels compositors catalans més destacats del segle XX per la singularitat de les seves composicions, influït per l'escola francesa i posteriorment dins d’una expressivitat clàssica. Rebé nombrosos premis i distincions honorífiques.